Sunday, April 19, 2009

Jaktprovsstart!

Igår startade jag Truls på jaktprov... Idag känns livet lite bättre, men igår var jag såååå besviken. Idag kan jag dock känna mig taggad att starta igen.

Vi fick till slut ett 3:e pris, men jag tänkte berätta och förklara lite varför... Ingen bortförklaring eller något sånt. Jag vet vad jag har i snöret ;)

Först fick vi gå fot ca 15m sedan kom 2 ganska långa enkelmarkeringar med kråka. Dessa spikar Truls och lämnas fint. Sedan blir det en transport på ca 30 meter där ett skott kommer under gång. Sedan kommer då ett väldigt jaktligt sök längs en å med förgreningar. Väldigt roligt, men ganska krävande sök med 2 vilt i vatten av totalt 6. Truls börjar jättebra och får in kaninen som ligger jättenära först och fortsätter sedan bra. Dock lägger han första truten ca 2 meter framför mig. Tyvärr fanns det en till trut på söket som levererades likadant. Efter söket en liten promenad och 2 enkelmarkeringar på vatten där den ena är lite dold.

Sedan höll Anita kritik och sa att vårt första pris försvann med trutarna. Attans tänkte jag, men var ändå nöjd och glad. Vilket gjorde att jag slappnade av och glömde hålla kvar tummen i ögat på Truls under passiviteten vilket resulterade i att han ryckte i kopplet. Så vi sjönk ännu ett snäpp! Jag vet ju att jag ALDRIG kan slappna av med honom. Men, men... det är väl bara att ta nya tag. Och jag har redan idag börjat träna med trut ;)

Visst är jag jättenöjd med att han var stadig och att jag kunde kontrollera honom ända tills jag slappnade av. Det lär jag ju aldrig göra om...

Sammanfattande kritiken lyder:
"En stark hund med stor självständig kapacitet. Trots sin stora förmåga klarar föraren att hålla honom på mattan med rimliga medel. Belastas idag något av bristande inlev av trut samt beteendet i passivitet."

Idag har jag varit funkis på ökl-provet. Resultatmässigt var det ingen rolig dag. Det är mycket roligare att vara funkis när det går bra för de startande, men dagen slutade med sju 0:or. Jag fick inte kasta mer än hälften av alla kråkor jag räknat med.

4 comments:

Fran said...

Hej!
brukar läsa din blogg, men är dålig på att lämna ett avtryck ;-)
Hittade hit via Astis sida, jag känner Pia och Asti och min tik är såå lik Asti och jag känner igen henne i din Truls. Tycker ni var kanon duktiga på jaktprovet och du verkat ha jobbat sååå bra med honom. Dessa självständiga hundar kräver mycket av oss förare :)

nästa gång tar ni det!! bra jobbat och grattis till priset
//Fran

Yours Truly said...

Jag tycker att Ni är SuperBäst!!!

//B

Jill said...

Nästa gång går det bättre. Du har ju en bra hund och det är ju inga oövervinnliga "problem".
Du är ju också en duktig hundförare så nästa gång sitter ettan, det är vi övertygade om!
Kram
Jill

Gert said...

Håller fast vid att ni har ettan nästa gång.
Lite "trut-träning" och fotgående så ska du se att ni fixar det.